Amstaff Info only in Swedish

Kort histora om amstaffen:

American staffordshire terriern härstammar från hundar som tillkom för att hantera och hålla fast boskap.

Avbildningar av dessa hundar finns på brittiska tryck från sent 1700 tal  och tidigt 1800 tal.  De är väldigt lik dagens amstaff.

Det var de hundar som lämpade sig bäst för sin uppgift som sedan användes i aveln, de var avlade till att stressa upp boskapen genom att bita sig fast i dom och hålla dom i ett fast grepp. Detta skulle göra så att boskapens kött skulle bli mörare och godare.

Från dessa hundar härstammar även den engelska bulldogen som en gång i tiden såg helt annorlunda ut än dagens bulldog.

Man upptäckte att man kunde hetsa framgångsrika hundar mot tjurar och vips så blev det ett folknöje.

Man använde även kedjade apor, björnar,grävlingar och andra hundar men detta folknöje förbjöds sen i England av ett parlamenst beslut 1835.

En del utvecklades som dagens bulldog , en del ingick i bullmastiffen.

Andra blandades med andra terriers för att kunna användas i hundslagsmål i hemlighet, så tillkom då staffordshire terriern.

Ur dessa engelska hundslagsmålshundar utvecklades bullterriern genom att ytterligen blanda in terriers och tillslut blev bullterriern en ren familj och sällskapshund.

De större hundarna som användes som vakthund, familjehund och även till hundfighting kom att kallas för american pitbull terriers.

Dessa hundar kom att betraktas som Amerikas national ras.

Ett antal uppfödare och ägare av national rasen önskade under 1930 att ställa ut sina hundar på den amerikanska kennelklubben ( AKC) utställningar, efter åtskilligt arbete lyckades de få ACK att godkänna rasen 1936  som då bytte namn till staffordshire terrier.

Rasklubben STCA (the staffordshire terrier club of america) bildades samma år och runt 1940 slutade man använda hundarna i slagsmål.
År 1960 öppnades stamboken för en tid i 3 år och valpkullar vars föräldrar hade rätta egenskaperna släpptes in.
Man anser att dagens Amstaff härstammar från ca 15 hanhundar och ca 25 tikar .
1975 ändrades namnet ytterligare till American staffordshire terrier…
1988 ändrades rasklubben STCA sitt namn till Astc (american staffordshire terrier club of america

Hälsa:

I stort sett en frisk ras men de största förekommande problemen är hudåtkommer som olika allergier, höft och armbågsdysplasi, ataxi men även korsbandsskador.

Mentalitet:

Den ska vara stabil, glad, orädd, envis och utstråla livlighet, mod och självsäkerhet. En rädd och osäker Amstaff är otypisk . Den ska vara social, nyfiken och förarvek och tycka om att vara med när det händer saker. Stort behov av människ kontakt. Rasen kan kännas påflugen och brötig och underkastar sig sällan andra hundar.

Användningsområde:

Den är en allround hund, fungerar i det mesta som rallylydnad, spår, wp, agillity, mfl. En mycket trevlig familjehund  för dom som har intresse, tid och tålamod att fostra den.

Det är en ras som passar en person som är hundkunnig, och gärna har haft liknande raser. Den kräver en fast och konsekvent uppfostran. Att gå kurser är att rekommendera. Besök gärna rasklubbens hemsida

 

Comments are closed.